Páli Viktória – gyógytornász

Gyógytorna

A gyógytorna célja, hogy speciális gyakorlatokat alkalmazva előbb a megbetegedett testrész funkcióját helyreállítsa, majd ezáltal javítsa a beteg koordinációját, egyensúlyát és ügyességét a mindennapokban.

A gyógytorna gyakorlatok lehetnek:

aktívak: ilyenkor a beteg maga végzi a mozdulatsort,

vezetett aktív: ilyenkor a beteg és a terepauta együtt dolgozik;

passzívak: amikor a gyógytornász vagy mozgatógép segítségével jön létre a  kívánt mozdulat, a beteg ilyenkor csak pihenteti az adott testrészt.

Aktív gyakorlatok során használunk izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat, koordináció, egyensúly- és tartásjavító gyakorlatokat. Eszközök széles tárházából választhatunk: labda, bot, szalag, stb.

A passzív terápiák során passzív kimozgatást, passzív nyújtást és manuálterpiás fogásokat alkalmazunk.

Egyéni kezelés szükséges az alábbi esetekben:

  • nyak-, hát-, derék-, és végtagfájdalmak;
  • sérülések utáni rehabilitáció: törés, zúzódás, szalagszakadás, ficam, polytrauma, stb.;
  • műtétek előtti roborálás: minden mozgásszervi műtétet megelőzően, hogy a beteg ízületének mozgáshatárait és izomerejét megnövelve kerüljön sor a műtétre, illetve a műtétet követően, hogy már  ismerje  a műtét utáni gyakorlatokat.
  • műtétek utáni rehabilitáció: csípő-, térd-, vállprotézis, gerincműtétek, szalagplasztika, osteosintezisek, stb.;
  • gerincbetegségek, ortopédiai elváltozások: gerincferdülés, idegbecsípődés, lumbágó,  spondylolisthesis és egyéb fejlődési rendellenességek, porckorong rendellenességek, pl. sérv, kitüremkedés, SPA vagy Bechterew kór, lúdtalp, veleszületett és szerzett csontrendszer betegségek, stb.;
  • minden ízületet érintő degeneratív elváltozás;
  • neurológiai kórképeknél: sclerosis multiplex, Parkinson kór, agyi történések után, neuropathiák, hemiplaegia, paraplaegia, stb.